Aantal patiënten per dienst

Ik hoor het vaak dat een dienst vergeleken wordt tussen verschillende afdelingen of ziekenhuizen met het aantal patiënten waarvoor gezorgd wordt. Dit kan echter niet. Je kunt een appel ook niet met een peer vergelijken toch? Of in verpleegkundige termen… de samenstelling en werking van augmentin is anders dan paracetamol. We gaan erop in: aantal patiënten per dienst.

  • De ene patiënt is de andere patiënt niet. Denk aan voorgeschiedenis, waardoor er misschien een communicatieprobleem kan ontstaan zoals langzaam moeten praten, dat de patiënt niet kan praten maar moet schrijven of dat de patiënt slechtziend tot blind is. En dan hebben we de behoeftigheid in ADL nog geen eens besproken.
  • Het ene specialisme is het andere specialisme niet. Op de chirurgie verricht je andere handelingen dan op de interne afdeling. Een operatie halen kost veel tijd, maar iemand prikken die super slechte vaten heeft ook.
  • Het ene ziekenhuis is het andere ziekenhuis niet. Zo is bijvoorbeeld in het Erasmus MC super veel geautomatiseerd en gedigitaliseerd zoals het transport van patiënten, het afnemen van de bloeddruk waarden, het aanhangen van packed cells, het verwisselen van bedden en ga zo maar door (buizenpost nog geen eens besproken). En in het Beatrixziekenhuis moet dit dus allemaal met papier of telefonisch gebeuren. Er is niet direct een tweede check beschikbaar of de telefoon wordt niet direct opgenomen.
  • De ene afdeling is de andere afdeling niet. Elke afdeling heeft een eigen ritme en eigen gebruiken. Zo kan op de ene afdeling de nachtdienst de medicatie van de ochtend nog uitzetten en de eerste opnames opnemen en de andere afdeling daar begint de dagdienst met de pillen en de eerste opname naar OK brengen. Wat dacht je van het tijdstip van controles? De manier van artsenvisite lopen en ga zo maar door.
  • De ene afdelingssecretaresse is de andere afdelingssecretaresse niet. Zo had ik op de chirurgische afdeling een secretaresse die alles tot in de puntjes deed en al gedaan had voordat ik het kon praten. Dat ben ik ook anders gewend. Nabellen, blijven navragen en het uiteindelijk zelf moeten doen.
  • De ene verpleegkundige is de andere verpleegkundige niet. Naja. Zo bedoel ik het niet. In het ene ziekenhuis heb je bijvoorbeeld meer taakgericht handelen waarbij de verpleegkundige geen bloed afneemt en strikt geen eten naar de patiënt toe brengt en in het andere ziekenhuis doet de verpleegkundige alles. Dit kan ook per afdeling verschillen heb ik geleerd.

Bizar hè hoeveel zaken anders kunnen zijn. Met precies dezelfde patiënten op een andere afdeling of in een ander ziekenhuis kan je het dus rustiger of drukker hebben. Het aantal patiënten per dienst is dus niet van belang. Zolang jij maar lekker kan werken en met een voldaan gevoel de dienst afsluit.


Geef een reactie