Functiedifferentiatie: hoe nu verder? – mijn ongezouten mening

De functiedifferentiatie houdt ons allemaal bezig. In eerste instantie, moet ik zeggen dat het differentiëren van de MBO- en HBO verpleegkundigen een goed idee is. Beide opleidingen leiden goede verpleegkundigen op, maar beide groepen verpleegkundigen worden toch wel anders opgeleid. Zo hebben de HBO verpleegkundigen het stukje onderzoek, implementatie en leiderschap erbij. En dan is het toch zonde dat wij in de praktijk allemaal hetzelfde uitvoeren en eigenlijk geen gebruik maken van deze extra expertise. De uitvoering van de functiedifferentiatie vonden we allemaal alleen wat minder.

Het klinkt vast niet vreemd in de oren dat ik zeg dat verpleegkundigen met jaren lange ervaring zouden willen opstappen. Simpelweg omdat zij niet meer zo mogen werken als dat zij nu werken. In de toekomst moeten we dan ook niets van deze verpleegkundigen afpakken. We moeten juist van hen leren. Die jaren lange ervaring, daar leren de leerling- en (jong) gediplomeerd verpleegkundigen ook weer van. En iemand met zoveel ervaring voelt zich niet gewaardeerd als zij zich moet gaan bewijzen. Daar ligt misschien ook wel het grootste pijnpunt.

Wij verpleegkundigen voelen ons niet gewaardeerd. Waar de patiënt steeds mondiger wordt, proberen wij dat ook. Van het imago van het hulpje van de arts stappen wij af, waardering krijgen we van onze patiënten, soms ook van onze werkgever, vaak van onze collega’s en dan niet met de voorheen opgestelde functiedifferentiatie (wet BIG2). Te gek voor woorden, toch?!

Betrek ons bij grote besluiten. Vraag naar wat wij willen en wij geven antwoord. De academische ziekenhuizen gaan nu op eigen voet verder met de functiedifferentiatie. Zeker een goed initiatief, want naar mijn inziens moet deze er ook komen. Alleen dan wel met elk perspectief meegenomen, afgewogen en duidelijk vermeld waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt.

Wij verpleegkundigen, MBO of HBO geschoold, voeren allemaal verpleegtechnische handelingen uit op de verpleegafdelingen. Wij maken geen onderscheid in wie er wel en niet mag bloed prikken, katheteriseren en een neus maag sonde mag inbrengen, want dat kunnen wij allemaal (indien geschoold, bekwaam, etc.). Juist door het onderscheid te maken in de profilering in de elementen die ik net noemde: het onderzoek, implementatie en leiderschap. Laat de HBO verpleegkundigen hier de kartrekkers in zijn. En ik wil niet heel vervelend zijn, maar betaal er ook naar. In welke sector krijgt een MBO opgeleide evenveel betaald als een HBO opgeleide? Wil je werken in de zorg aantrekkelijk maken? Begin dan hier. Wil je ons behouden? Luister dan naar ons. Niet zo gek dat er juist nu ook weer ziekenhuizen gaan protesteren. Behandel ons met respect. En het belangrijkste, laat niemand achteruit gaan, een stap terug zetten en maak niemand bang.

Wij verpleegkundigen hebben emotioneel en lichamelijk al een zware baan. Gaan elke dag met goede moed naar ons werk, werken ons drie slagen in de rondte, dragen het werk weer over naar de volgende ploeg en mogen de dag erna weer opnieuw beginnen. De kwaliteit verbetering in de zorg begint bij de waardering van de verpleegkundigen. Draagvlak voor de functiedifferentiatie begint bij de waardering voor de verpleegkundigen.


Geef een reactie