Hoe moet het dan wel? Salaris en meer

In de vorige blog kwam eigenlijk naar voren dat er veel kritiek is op het salaris verpleegkunde (in alle sectoren) en dat de verpleegkundigen meer betaald willen worden. Maar hoe zien zij dit dan voor zich en welke andere omstandigheden mogen er ook veranderen? Ook dit vroeg ik op Instagram. Lees het in deze blog wat draait om salaris verpleegkunde en meer.

Salaris verpleegkunde

Als je het als verpleegkundige voor het uitkiezen hebt, welk salaris zou jij dan willen? Die vraag stelde ik op Instagram. Er kwamen veel reacties op. Veel wisten het niet, maar het merendeel is voor een start salaris van ongeveer 100 euro boven het modale salaris. Als je het mij vraagt alsnog best weinig, want zoals ik eerder al vertelde, is het verschil rond de leeftijd van 45 jaar best groot in vergelijking met het salaris van de leeftijdsgenoten op een HBO niveau. Verpleegkundigen zijn na twaalf jaar namelijk uitgegroeid in een schaal. De treden houden dan op. En een volgende schaal zit er pas in bij een promotie, waar sommige verpleegkundigen geen behoefte aan hebben, of wat voor sommige verpleegkundigen geen mogelijkheid is. Als ik een aanvulling mag doen, dan zou ik een onderzoek opzetten naar de meerwaarde van de verpleegkundige met ervaring. Want ik denk, nee ik weet, dat deze een grote meerwaarde heeft op het gebied van het opleiden van nieuwe verpleegkundigen, een inspiratie bron kan zijn voor andere verpleegkundigen en de zorg naar een hogere kwaliteit brengen door de jaren aan trial and error (de ervaring). Dus die verpleegkundigen verdienen meer waardering. In de vorm van een schaal die doorloopt met meerdere treden. Een mooie start hierbij zal dus zijn om een paar honderd euro hoger te beginnen met trede 1.

Verschil MBO en HBO

Jullie vinden dat er een verschil in salaris moet komen tussen MBO- en HBO opgeleide verpleegkundigen. Maar er zit รฉรฉn maar in. Er moet ook een verschil van werkzaamheden zijn tussen deze MBO- en HBO opgeleide verpleegkundigen. Zo raar dat dit in de opleiding wel aanwezig is. Leg simpelweg het competentie profiel maar naast elkaar. En op het moment dat zij hun werk mogen uitvoeren, moet de HBO verpleegkundige haar best doen om HBO georiรซnteerd te blijven. Denk alleen maar aan evidence based practice (EBP). EBP kan in elke handeling naar voren komen. Kritisch blijven, nagaan waarom handelingen op een bepaalde manier worden gedaan, kijken naar wat anders kan, durven afwijken van het protocol en het komen met aanbevelingen door middel van gedegen wetenschappelijk literatuur onderzoek. En in de praktijk? Hier wordt weinig ruimte voor gemaakt. Dit gehele proces kost tijd, maar soms is de tijd er niet voor. Zonde! Hoe zouden we deze scheiding nog meer kunnen maken? En wat vind jij hier van? Eerlijk of niet? Als aanvulling zou ik graag willen geven dat ik van mening ben dat er wel degelijk een verschil in salaris moet komen tussen de verpleegkundigen die zullen gaan afstuderen als MBO- en HBO opgeleide verpleegkundigen. Dit betekent dat er dan ook een verschil is in werkzaamheden en dat beide groepen er niet op achteruit gaan met hun salaris. Ik weet alleen niet helemaal hoe we de wens in het verschil in salaris moeten toepassen in de huidige MBO- en HBO opgeleide verpleegkundigen. Ik denk ook niet dat dit zo besloten kan zijn. Anders was de wet nu wel rond geweest ๐Ÿ˜‰.

Opvallend veel parttime

Wat een volger opviel is dat er opmerkelijk veel parttime wordt gewerkt in de zorg, maar dat de verpleegkundigen alsnog vinden dat zij te weinig verdienen. Betekent dit dat zij genoegen nemen met het salaris wat zij verdienen? Of dat zij eigenlijk minder zouden willen werken, maar dat dit niet kan? Of dat er zaken ingeleverd moeten worden (bijvoorbeeld uiteten gaan) om wel die 16 tot 24 uur te kunnen werken. Ik ben benieuwdโ€ฆ

Wat doen die vakbonden dan?

Hot topic! Hier onder wat interessante links om je in te verdiepen. Houd er rekening mee dat deze blog is geschreven in september 2021 en dat er nog veel meer nieuws te vinden is. Heb jij een belangrijke aanvulling? laat het mij weten.

Ook SER zegt het: salarissen verpleegkundigen moeten omhoog | RTL Nieuws

Prinsjesdag 2021: geen nieuwe plannen voor de zorg, geen salarisverhoging zorgpersoneel – Nursing

Vakbonden tegenover elkaar om afsluiten nieuwe cao voor universitaire ziekenhuizen: ‘We laten het er niet bij zitten’ – EenVandaag (avrotros.nl)

Op 28 september grootste staking in academische ziekenhuizen ooit – FNV

Meerderheid Tweede Kamer eist hoger salaris in de zorg, winstbelasting omhoog | NOS

SP en ChristenUnie willen 600 miljoen voor salarissen zorg – Skipr

Cao ziekenhuizen: NU91 wil dit jaar 3% salaris erbij, daarna meer – Nursing

Kijk en vergelijk: wat doen de politieke partijen voor onze beroepsgroep? | V&VN (venvn.nl)Herstelplan voor de zorg: dit moet er gebeuren volgens V&VN en de medisch specialisten – Nursing


Geef een reactie