Verpleegkunde = topsport

Verpleegkunde topsport:

Wij verpleegkundigen moeten ons continu aanpassen voor de beste resultaten.

Wij verpleegkundigen hebben een fysiek en emotioneel zwaar beroep.

Wij verpleegkundigen werken samen en communiceren met elkaar voor de best mogelijke zorg.

Wij verpleegkundigen werken met ambitie en zetten ons 100% in voor ons vak.

Wij verpleegkundigen verlenen verpleegkunde topsport.

En ik zal je vertellen waarom.

Eerst een kleine introductie aan hoe ik aan het onderwerp verpleegkunde topsport gekomen ben. Het is niet zo dat ik niet van mening ben dat het werk van verpleegkundigen topsport is. Ik heb enkel nooit aan de link tussen topsport en verpleegkunde gedacht, totdat ik gevraagd werd om de inspiratie sessie voor verpleegkundigen te presenteren. De inspiratie sessies zijn door en voor de verpleegkundigen van het Erasmus MC gemaakt. Deze sessies zijn in het leven geroepen om een luisterend oor te bieden aan de verpleegkundigen én de verpleegkundige te inspireren. Wat fijn dat er aan ons gedacht wordt en dat de waardering voor ons werk op deze manier getoond wordt.

Op deze inspiratie lunch aten de verpleegkundigen een broodje onder het genot van een presentatie van de voorzitter van de verpleegkundige raad, een door mij gemaakt vlog en als klap op de vuurpijl deelde Maarten van der Weijden zijn verhaal. Omdat ik ook vind dat verpleegkunde topsport is, neem ik jullie graag mee in mijn gedachten gang. Ik heb hier in de eerste alinea al wat over gedeeld, maar zal het hieronder uitwerken.

Wij verpleegkundigen moeten onszelf continu aanpassen voor de beste resultaten. Denk aan nieuwe implementaties. In de nieuwbouw van het Erasmus MC hebben wij verpleegkundigen al veel veranderingen meegemaakt. Zo hebben we de overgang naar de nieuwbouw, het systeem voor een eerste check van medicatie door de computer (pillpicker), de introductie van nieuwe pompen en de introductie van de nieuwe Hillrom bedden met een weegfunctie meegemaakt. Hiernaast is de zorg continu in transitie. Nieuwe elektronische hulpmiddelen die ons moeten helpen in het uitvoeren van ons werk, maar die wel aanpassingsvermogen van ons vragen.

Ons tweede punt is een inkoppertje. Wij verpleegkundigen hebben een zwaar beroep. Zowel fysiek als mentaal. Ons beroep bestaat uit niet enkel de zorg verlenen, maar ook uit het rijden van bedden, rennen met de crashkar en de patiënten uit bed helpen. Denk dan ook eens aan de thuiszorg verpleegkundigen die hierbij nog veel lopen, op de fiets zitten en veel trappen op moeten klimmen. Hiernaast is de psychosociale zorg ook zwaar. En dan nog eens de tijd vrijmaken, terwijl je achterhoofd hebt dat je nog zoveel dingen moet doen en zaken moet regelen.

In de topsport is het samenwerken en communiceren. Zowel als team, als alleen. Denk hierbij teambuilding, op elkaar kunnen vertrouwen en je zaken durven te delegeren. En hiernaast het feit dat je elkaar moet motiveren en als je geen motivatie meer hebt, net dat extra zetje kunnen geven.

Wij verpleegkundigen werken met ambitie. Als ik kijk naar mijn team, en de andere verpleegkundigen op de afdeling en verpleegkundigen die ik ken, dan zie ik dat zij werken met 100% inzet. Prioriteiten moeten gesteld worden, waarbij familie en gezin, onregelmatig werken, artikelen lezen en het werk zelf afgewogen moeten worden. Keuzes worden gemaakt en vaak met het oog op de beste zorg. Daarom is mijn boodschap dat wij als verpleegkundigen ook topsport leveren en dat wij hier best trots op mogen zijn!


Geef een reactie