Wat is Verplegingswetenschap?

Over 8 maanden ben ik afgestudeerd. Dan heb ik een master. Een master in verpleegkunde, ook wel verplegingswetenschap genoemd. Ik kan mij dan verplegingswetenschapper noemer. Nou leuk, maar wat heb ik daar nou aan?

Allereerst zal ik een filmpje laten zien over de master opleiding zelf, hierna vertel is je er meer over 😊

Film over Verplegingswetenschap: klik hier

Deze film staat op de informatiepagina van de universiteit van Utrecht > klik hier. De dag dat dit filmpje werd gemaakt ben ik gevolgd. Hierna hebben zij mij ook nog op werk gefilmd. Gelijk in een kijkje binnen de kliniek Hoofd Hals dus!

Wat is verplegingswetenschap? Een introductie tot deze vitale discipline

Even een aantal jaar terug. Maaike op de HBO opleiding. Ik wist toen al dat ik na mijn afstuderen verder wilde dan enkel ‘aan het bed staan’. Ik wilde en wil niet ‘van het bed af’, maar ik zag als beginnend verpleegkundige al dat veel beslissingen vanaf bovenaf (top-down) werden genomen en dat verpleegkundigen hier veelal geen inspraak op hadden. Dit moest anders. Tevens houd ik van schrijven en vind ik dat mijn mooie achternaam echt wel eens in een goed vakblad mag verschijnen met een vooraanstaand artikel over een onderzoek wat ik heb gedaan. Dit onderzoek draagt dan veel bij aan de kwaliteit in de gezondheidszorg. Dan wel op verpleegkundig vlak of patiënt gericht. Grote dromen zijn er om nageleefd te worden toch? Vandaar dat ik de stap nam om de opleiding te gaan doen.

Verplegingswetenschap ontrafeld: de wetenschap achter zorgverbetering

Wat heeft de maatschappij daar dan aan? Wat dacht je van betere ontwikkeling van onderwijs, door middel van onderzoek. En door middel van onderzoek kan die verplegingswetenschapper een kwaliteitsslag maken in de gezondheidszorg. Niet alleen maar gericht op die patiënt uitkomsten (denk aan lager sterfte cijfer, hogere patiënt tevredenheid), maar ook gericht op verpleegkundigen (denk aan onderzoek naar de functiedifferentiatie of ondersteuningsmogelijkheden voor verpleegkundigen). Dan heb ik pas twee pijlers gehad en heb ik er nog twee te gaan. De maatschappij heeft wat aan een steady management in een zorginstelling. Het zij de thuiszorg, een verplegingstehuis of het ziekenhuis. Zonder goed management kom je nergens en boek je geen vooruitgang. Het zelfde geldt voor beleid. En hoe tof is dat, dat die verplegingswetenschapper dit beide kan vormgeven. Of de maatschappij wat aan ons heeft? Nou en of!

Wat houd de opleiding dan in? Heb je geen VWO diploma (zoals ik), dan moet je je eindexamen wiskunde halen op VWO niveau. Toen ik terug kwam van mijn wereldreis in februari 2017 ben ik de boeken in gedoken. Elk moment van mijn vrije tijd maakte ik wat sommen en stampte ik de stof. Zelfs in mijn nachtdiensten. Nu vind ik studeren in mijn nachtdiensten nog steeds erg prettig, maar dat is een onderwerp voor een andere keer. Na vier maanden zelfstandig de stof doornemen van de laatste twee jaar van het VWO maakte ik het staatsexamen. En ik haalde het. Ik ben geen reken wonder, maar ben er heilig van overtuigd dat waar een wil is, een weg is. Anderen van de opleiding doken ook zelf de boeken in, of volgden een cursus. Het is maar net wat bij jou past.

En dan heb je dat VWO wiskunde certificaat te pakken. Allereerst moet je je natuurlijk inschrijven. Na deze inschrijving dien je je CV in te sturen, samen met een motivatiebrief. Als alles klopt, de universiteit je goed gekeurd heeft en jij nog steeds wilt studeren, kan je beginnen aan de pre-master. De gehele opleiding is deeltijd (elke vrijdag is een lesdag). De pre-master duurt één jaar en bevat vakken zoals statistiek, ethiek, recht, psychologie en sociologie, kwalitatief- en kwantitatief onderzoek. Tevens heb je het gehele pre-master jaar door verschillende groepsopdrachten. Zo maak je een klein literatuuronderzoek en schrijf je een onderzoeksvoorstel met de gehele klas voor een groot onderzoek wat je uiteindelijk ook gaat uitvoeren. Het eerste jaar van de master gaat nog even door op dat o zo leuke statistiek, je leert een systematic review te schrijven, schrijft met je subgroep een implementatieplan en leert verschillende onderzoeksvaardigheden. Het laatste en het tweede jaar staat in het teken van afstuderen. De deadline van het CCMO voorstel concept is aankomende maandag (zodra ik feedback van mijn begeleiders terug heb, ga ik hier dit weekend dus hard aan werken!). De definitieve versie moet midden december ingeleverd worden. Ondertussen volg ik ook nog een keuzevak (Leadership in Healthcare) en vanaf januari staat het afstuderen in het teken van het zelfstandig uitvoeren van mijn eigen onderzoek. De gehele opleiding is voor het grotendeels in Engels. De colleges zijn over het algemeen in het Nederlands, maar de literatuur en je stukken schrijf je in het Engels (op het implementatie plan na dan). Nog vragen? Stel ze gerust!


5 reacties op “Wat is Verplegingswetenschap?”
  1. Jenny avatar
    1. zustermaaike avatar

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: